Հեմոգլոբինը հղիության ընթացքում
Հղիության ընթացքում տարատեսակ գործոններ են ազդում նրա ընթացքի վրա: Այդ պատճառով հղիության ամենասկզբից և անհրաժեշտության դեպքում՝ նաև ընթացքում, կինը հանձնում է արյան ընդհանուր անալիզ, որում կարևոր դեր ունի հեմոգլոբինի մակարդակը:
Հեմոգլոբինն էրիթրոցիտների բաղադրիչ մասն է, որը պատասխանատու է օրգանիզմում թթվածնի շրջանառության համար: Հեմոգլոբինի միջոցով շնչառական օրգաններից թթվածինը տեղափոխվում է հյուսվածքներ, իսկ հյուսվածքներից ածխաթթու գազը տեղափոխվում է շնչառական օրգաններ:
Արյան մեջ հեմոգլոբինի մակարդակը որոշելով բժիշկի պատկերացում է կազմում կնոջ ընդհանուր առողջության մասին, իսկ հղիության ընթացքում նրա դերն էլ ավելի է մեծանում:
Առողջ կնոջ մոտ հեմոգլոբինի մակարդակը 120-160 գ/լ է: Այնինչ հղիության ընթացքում դրա մակարդակը բնական կերպով նվազում է: Հղիության ընթացքում սակավարյունության զարգացումից խուսափելու համար խորհուրդ է տրվում հեմոգլոբինի նվազման կանխարգելիչ միջոցներ ձեռք առնել:
Ցածր հեմոգլոբին հղիության ընթացքում
Եթե կնոջ հեմոգլոբինի մակարդակը նվազում է նորմայից մինչև հղիության 24-րդ շաբաթը, ապա ամենայն հավանականությամբ այդ անեմիայի (սակավարյունության) զարգացման նշան է: Այդ երևույթի զարգացմանը նպաստում են սթրեսները, ինչպես նաև օրգանիզմում երկաթի, ցինկի, ֆոլաթթվի անբավարարությունը:
Անեմիայի ամենահաճախ հանդիպող ձևը երկաթ-դեֆիցիտային անեմիման է: Կինը մշտապես հոգնածություն է զգում, հուզական տոնուսը նվազում է, հնարավոր է առաջանա հաճախասրտություն (տախիկարդիա), դժվար շնչառություն, մկանների հիպոտոնիա, ախորժակի նվազում, մարսողական խանգարումներ և այլն:
Անեմիայի զարգացմանը կարող է նաև խթանել վաղ տոքսիկոզը կամ ուշ գեստոզը, վաղ ծննդաբերությունը:
Անեմիան վտանգավոր է ոչ միայն կնոջ, այլև պտղի համար, քանի որ դրա ծանր դեպքերի ժամանակ հնարավոր է պտղի մոտ առաջանա ներարգանդային հիպոքսիա: Այդ պատճառով շատ կարևոր է, որ կինը լրացնի երկաթի անբավարարությունը: Անհրաժեշտության դեպքում բժիշկը կնշանակի երկաթի պրեպարատներ, բայց ճիշտ սննդակարգը ցանկացած դեպքում ավելի կարևոր է: Անհրաժեշտ է սննդակարգում ներառել հեմոգլոբինը բարձրացնող մթերքներ.
մսամթեքրնեից՝ սիրտ, երիկամ, ձուկ, թռչնամիս շիլաներից՝ և հատիկաընդեղենից՝ հնդկաձավար, ոսպ, լոբի, ոլոռ, բանջարեղենից՝ թարմ լոլիկ, կարտոֆիլ, դդում, ճակնդեղ, սպանախ, մաղադանոս, մրգերից՝ խնձոր, բանան, սալոր, նուռ, ծիրան, դեղձ և այլն:
Երկաթն ավելի լավ կյուրացվի, եթե նրա հետ զուգահեռ օգտագործեք նաև վիտամին C պարունակող մթերքներ:
Մի մոռացեք նաև դրսում զբոսանքի մասին, կատարեք շնչառական վարժություններ:
Բարձր հեմոգլոբին հղիության ընթացքում
Հազվադեպ, բայց լինում է նաև այնպես, որ հեմոգլոբինի մակարդակը գերազանցում է նորման: Երբեմն, հնարավոր է սա որոշակի հիվանդությունների զարգացման նշան լինի, կամ վիտամին B9, B12-ի անբավարարության արդյունք:
Սովորաբար սա անհանգստանալու պատճառ չէ, քանի որ այն կարող է լինել բարձր ֆիզիկական ակտիվության հետևանք: Հղիության ընթացքում, երբ պտուղն սկսի ակտիվորեն աճել, մայրիկի հեմոգլոբինը բնական եղանակով կնվազի և կկարգավորվի: