Ինչպե՞ս սնվել հղիության ընթացքում

Ինչպե՞ս սնվել հղիության ընթացքում

 

 1. Բազմազանություն սննդակարգում

   - Ձեր սննդակարգում ներառեք տարբեր մթերքներ բոլոր հիմնական խմբերից՝ սպիտակուցներ, ածխաջրեր, ճարպեր, վիտամիններ և հանքանյութեր:

   - Օգտագործեք շատ թարմ բանջարեղեն և մրգեր, ամբողջական հացահատիկներ, անյուղ սպիտակուցներ (օրինակ՝ հավ, ձուկ, ձու, հատիկաընդեղեն) և օգտակար ճարպեր (օրինակ՝ ավոկադո, ընկույզ, ձիթապտղի յուղ):

IMG_0058.jpeg (118 KB)


2. Ֆոլաթթու
   - Ֆոլաթթուն հատկապես կարևոր է հղիության վաղ փուլերում՝ պտղի նյարդային խողովակի թերությունների կանխարգելման համար: Այն կարելի է գտնել կանաչ տերևավոր բանջարեղենում, հատիկաընդեղենում, ցիտրուսային մրգերում, ինչպես նաև բժիշկի կողմից նշանակված հավելումներում:

IMG_0059.jpeg (52 KB)

 3. Կալցիում և վիտամին D

   - Կալցիումը կարևոր է երեխայի ոսկրերի և ատամների ձևավորման համար: Հիմնական աղբյուրներն են՝ կաթնամթերքը, կանաչեղենը, նուշը և այլն։

   - Վիտամին D-ն նպաստում է կալցիումի յուրացմանը և կարելի է ստանալ արևի լույսից, ինչպես նաև յուղալի ձկներից և հարստացված մթերքներից:

IMG_0061.jpeg (140 KB)

 4. Երկաթ

   - Հղիության ընթացքում երկաթի պահանջը մեծանում է, քանի որ այն անհրաժեշտ է մոր և երեխայի համար հավելյալ արյան արտադրության համար: Երկաթի աղբյուրներ են՝ կարմիր միսը, լյարդը, սպանախը, հատիկաընդեղենը: Երկաթն ավելի լավ է յուրացվում վիտամին C-ի հետ, այնպես որ համադրեք այն մրգերի և բանջարեղենի հետ:

5. Սպիտակուցներ

   - Սպիտակուցն անհրաժեշտ է պտղի հյուսվածքների աճի և մոր արյան ծավալի ավելացման համար: Սննդակարգում ներառեք միս, ձուկ, ձու, հատիկաընդեղեն, ընկույզ և կաթնամթերք:

IMG_0062.jpeg (49 KB)

6. Վնասակար մթերքների սահմանափակում

   - Խուսափեք հում կամ թերի եփած մթերքների օգտագործումից, ինչպիսիք են հում ձվերը, հում ձուկը, չպաստերացված կաթնամթերքը, քանի որ դրանք կարող են պարունակել վնասակար բակտերիաներ:

   - Սահմանափակեք կոֆեինի օգտագործումը և ամբողջությամբ խուսափեք ալկոհոլից:

IMG_0063.jpeg (236 KB)

7. Հեղուկների ընդունում

   - Խմեք բավարար քանակությամբ ջուր՝ ջրազրկումը կանխելու համար: Սա հատկապես կարևոր է մոր առողջության և ամնիոտիկ հեղուկի նորմալ մակարդակի պահպանման համար:

 

 8. Չափաբաժիններ և սննդի ընդունման կանոնավորություն

   - Սնվեք փոքր չափաբաժիններով, բայց ավելի հաճախ՝ խուսափելու համար շատ ուտելուց և կայուն էներգիայի մակարդակ պահպանելու համար:

   - Սա նույնպես օգնում է խուսափել սրտխառնոցից և այրոցից, որոնք կարող են ուղեկցել հղիությանը:


 9. Նախածննդյան վիտամիններ

   - Ձեր բժիշկը կարող է առաջարկել նախածննդյան վիտամիններ՝ ձեզ և ձեր երեխային անհրաժեշտ բոլոր սննդանյութերով ապահովելու համար: Սա հատկապես կարևոր է այն վիտամինների և հանքանյութերի համար, որոնք դժվար է բավարար քանակով ստանալ միայն սննդից:

IMG_0064.jpeg (67 KB)

10. Լսեք ձեր օրգանիզմին

   - Հղիությունը այն ժամանակն է, երբ կարևոր է ուշադիր լսել ձեր օրգանիզմին: Եթե դուք զգում եք սննդային հակակրանք որոշակի մթերքների հանդեպ, փորձեք հարմարեցնել ձեր սննդակարգը, որպեսզի այն մնա սննդարար:

 

Կարևոր է խորհրդակցել բժշկի կամ սննդաբանի հետ՝ անհատական առաջարկությունների համար, որոնք կարող են կախված լինել ձեր առողջությունից և հղիության առանձնահատկություններից։

Հետևեք մեզ https://t.me/pavelsotskiy , https://www.fb.com/Pavel.Sotskiy և https://www.instagram.com/pavel_sotskiy/ ավելին իմանալու համար

Հեմատոման հղիության ընթացքում

Հեմատոման հղիության ընթացքում

Հղիության ընթացքում արգանդում տեղի ունեցող ցանկացած…

Հղիության վաղ ախտանիշները

Հղիության վաղ ախտանիշները

Հղիությունը բարդ բիոլոգիական գործընթաց է…

Բիոքիմիական հղիություն

Բիոքիմիական հղիություն

Բիոքիմիական հղիությունը (Biochemical pregnancy) հղիության շատ վաղ փուլում…

Հղիության ընթացքում հիմնական հորմոնալ փոփոխությունները

Հղիության ընթացքում հիմնական հորմոնալ փոփոխությունները

Հղիության ընթացքում կնոջ օրգանիզմում տեղի են ունենում…