Ինչո՞ւ է հնարավոր մի քանի անգամ վարակվել քովիդով

Ինչո՞ւ է հնարավոր մի քանի անգամ վարակվել քովիդով


Իմունային համակարգի հիշողությունը նման է մեր հիշողությանը. ինչ-որ բան մշտապես հիշվում է, իսկ ինչ-որ բան էլ ժամանակի ընթացքում մոռացվում: Եթե մարդը հիվանդանում է ջրծաղիկով, ապա հակամարմինները մշտապես մնում են արյան մեջ: Սակայն Sars-Cov-2 կորոնավիրուսի դեպքում իրավիճակն այլ է: Հետազոտությունների համաձայն՝ Քովիդ-19-ի դեմ հակամարմիններն արյան մեջ պահպանվում են առնվազն 5 ամիս: Ոմանց դեպքում այս ժամանակահատվածը ավելի երկար է կամ ավելի կարճ: Երբ հակամարմինների մակարդակը նվազում է, օրգանիզմը կրկին ենթարկվում է վարակման վտանգի:

Այնուամենայնիվ, կա հավանականություն, որ կրկնվող վարակն ավելի հեշտ կընթանա, քան առաջնայինը: B-լիմֆոցիտները, որոնք պատասխանատու են հակամարմինների արտադրման համար, կարող են դադարեցնել դրանց արտադրությունը, ինչը կհանգեցնի տիտրի անկման, սակայն վիրուսի կառուցվածքի վերաբերյալ հիշողությունը դրանց մեջ ծրագրավորված կմնա:


Կրկնվող վարակման մեկ այլ պատճառ է կորոնավիրուսի կանոնավոր մուտացիաները և նոր շտամները: Յուրաքանչյուր նոր շտամ մի փոքր տարբերվում է նախորդ շտամի կառուցվածքից և մարդու օրգանիզմի բջիջների մեջ ներթափանցելու ունակությունից:
Նույնիսկ եթե մարդը արդեն հիվանդ է մեկ շտամով, նրա դիմադրողականությունը կարող է «չճանաչել» մեկ այլ շտամ:


Կրկին վարակվելու հավանականությունը քիչ է, բայց, այնուամենայնիվ, հարկավոր է կանխարգելիչ միջոցառումներ իրականացնել, նույնիսկ եթե հիվանդ եք կամ պատվաստված:
  
 Աղբյուրը
 
Բաժանորդագրվեք նաև մեր․ Տելեգրամյան ալիքին , Ֆեսբուքյան էջին, Ինստագրամյան էջին, Յութուբյան ալիքին
 
 
 

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: