Ի՞նչ ուտել դիմադրողականությունը բարձրացնելու համար

30.03.201555244

Հաճախակի մրսածությունը, քնկոտությունը, ուժի պակասը, ինչպես նաև հերպեսը վկայում են իմունիտետը բարձրացնելու անհրաժեշտության մասին։

Ցածր դիմադրողականության հիմնական պատճառներն են՝ սթրեսը, քրոնիկական հոգնածությունը, պաշտպանիչ սննդանյութերի պակասը և այն նյութերի ավելցուկը, որոնք միջավայր են ստեղծում վարակների և մանրէների զարգացման համար։ Սննդակարգի վերանայումը կօգնի կարճ ժամանակահատվածում զգալի արդյունքի հասնել։

1. Մագնիում` խոցելի չլինելու համար

Մագնիումը հանգստացնում է։ Սթրեսային իրավիճակում՝ լինի անակնկալ, վատ լուր, թե հոգնածություն, մենք կենտրոնացնում ենք ուշադրությունն ու էներգիան, որպեսզի լուծում գտնենք։ Արդյունքում օրգանիզմն սպառում է մագնիումի պաշարը, որպեսզի վերադարձնի հավասարակշռությունը։ Անհանգստության բացասական հետևանքները նվազեցնելու նպատակով կարևոր է սննդի միջոցով ստանալ այս նյութը։

Աղբյուրը։ Մագնիումով հարուստ է առաջին հերթին հանքային ջուրը (մեկ լիտրում մոտ 100մգ), որով հնարավոր է թեյ և ապուրներ պատրաստել։ Պարունակվում է նաև լոբազգիների, հնդկաձավարի, շագանակագույն և վայրի բրնձի, բանջարեղենի, ծովամթերքի, հունական ընկույզի, նշի, պնդուկի և սոյայի մեջ։

2. Ցինկ պաշտպանությունն ամրացնելու համար

Ամենակարևոր հանքանյութը վարակների դեպ պայքարելու համար։ Այն անհրաժեշտ է մեր օրգանիզմի երկու հիմնական պաշտպանների՝ հակամարմինների և արյան սպիտակ գնդիկների արտադրման համար։ Օրվա անհրաժեշտ քանակը 15 մգ-ն է։ Հաճախ ցինկի պակաս են ունենում ծեր մարդիկ, ում օրգանիզմում այն վատ է յուրացվում։

Աղբյուրը։ Պարունակվում է կենդանական ճարպում՝ սպիտակ և կարմիր մսի, ձկան, ձվի, ծովամթերքների և խեցգետինների մեջ։ Ցինկը վատ է յուրացվում բուսական սննդի միջից։ Այդ պատճառով էլ բուսակերներին խորհուրդ է տրվում տարին երկու անգամ արյան նմուշ հանձնել օրգանիզմում ցինկի մակարդակն ստուգելու համար։

3. Վիտամին D հիվանդությունները կանխելու համար

Վիտամին D-ն ամրացնում է ոսկորները՝ նպաստելով կալցիումի յուրացմանը։ Այդ պատճառով էլ այն ավանդաբար օգտագործում են երեխաների ռախիտը և մեծ տարիքում օստեոպորոզը կանխելու նպատակով։ Այդուհանդերձ նորագույն հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ վիտամինի հատկություններն այդքանով չեն սահմանափակվում։ Այս վիտամինը կանխում է կրծքագեղձի, շագանակագեղձի և ստամոքսի քաղցկեղի, ինչպես նաև դիաբետի առաջացումը։ Բացի այդ վիտամինը պատասխանատու է արյան սպիտակ գնդիկների բնականոն աշխատանքի համար։

Աղբյուրը։ Սննդի մեջ քիչ է վիտամին D-ի քանակը։ Այն օրգանիզմում կուտակվում է արևի ճառագայթների ներգործության շնորհիվ։ Բավական է 15 րոպե անցկացնել արևի տակ գոնե օրը երկու անգամ։ Գարնանը և ամռանը դժվար չէ այդ անելը, իսկ այ ձմռանը հարկավոր է դեղատնից վիտամին գնել և խմել։

4. Վիտամին С էներգիա ստանալու համար

Հակավիրուսային այս նյութը արյան սպիտակ տարրերին էներգիա է հաղորդում, որպեսզի վերջիններս ոչնչացնեն մանրէներն ու վարակները։ Մտապահեք ոսկե կանոնը։ Այն պահերին, երբ հեշտ է հիվանդանալը՝ եթե շատ եք հոգնել, շփվել եք հիվանդ մարդու հետ ակմ զգում եք, որ ուր որ է հիվանդանալու եք, որքան հնարավոր է արագ օրգանիզմում բարձրացրեք վիտամին C-ի մակարդակը։

Աղբյուրը։ Վիտամին C-ն խիստ զգայուն է բարձր ջերմաստիճանի հանդեպ և պարունակվում է միայն հում բանջարեղնում և մրգերում, որոնք ենթարկված չեն ջերմային մշակման։ Հատկապես մեծ է քանակը կիվիի, սև հաղարջի, ելակի, բալի, ցիտրուսային մրգերի, քաղցր և կծու պղպեղի, մաղադանոսի, սպանախի, կաղամբի և բողկի մեջ։ Բացի այդ վիտամին C-ի քանակը պատշաճ մակարդակում օգնում են պահել՝ կանաչ թեյը, կարմիր գինին, դառը շոկոլադը, ինչպես նաև կարմիր կամ սև գույնի հատապտուղները