Կրախմալ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

23.10.2019925

Կրախմալն անհամ, սպիտակ փոշի է։ Դրանով են հարուստ հետևյալ մթերքները՝ եգիպտացորենի փաթիլներ, ցորենի ալյուր, մակարոն, սպիտակ հաց, եգիպտացորենի ալյուր, գարի, ոլոռ, կարտոֆիլ և այլն։

Կրախմալը չի լուծվում սառը ջրում, սակայն տաք ջրի ազդեցությամբ ուռչում է և վերածվում սոսնձի։

Օգտակար հատկությունները

Քանի որ կրախմալն ի զորու է վերածվել գլյուկոզայի, ապա օրգանիզմում դրա ազդեցությունն էլ է նման գլյուկոզայի ազդեցությանը։ Դանդաղ յուրացվելու շնորհիվ հագեցածության զգացումը երկար է պահպանվում կրախմալ պարունակող մթերքներ ուտելիս։ Ընդ որում՝ ենթաստամոքսային գեղձը քիչ է ծանրաբեռնվում, ինչը բարենպաստ ազդեցություն է թողնում օրգանիզմի վրա։

Փոխազդեցությունն այլ մյութերի հետ

Կրախմալը լավ է փոխազդում տաք ջրի և ստամոքսահյութի հետ։ Ջրից այն ուռչում է, իսկ ստամոքսահյութում պարունակվող աղաթթվի շնորհիվ այն վերածվում է գլյուկոզայի։

Օրգանիզմում կրախմալի պակասի նշաններն են՝

  • թուլություն, 
  • բարձր հոգնելիություն, 
  • դեպրեսիա, 
  • իմունիտետի անկում, 
  • սեռական հակման նվազում։ 

Ավելցուկի նշաններն են՝

  • հաճախակի գլխացավ, 
  • գիրություն, 
  • իմունիտետի անկում, 
  • դյուրագրգռություն, 
  • բարակ աղու հետ կապված խնդիրներ, 
  • փորկապություն և այլն։ 

Վնասակար հատկությունները

Ինչպես ցանկացած այլ ածխաջուր, կրախմալի օգտագործման չափը նույնպես պետք է վերահսկվի։ Կրախմալով հարուստ մթերքները շատ օգտագործելու դեպքում դրա ավելորդ քանակը կարող է հանգեցնել կղանքային քարերի առաջացման։