Կրախմալ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կրախմալ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կրախմալն անհամ, սպիտակ փոշի է։ Դրանով են հարուստ հետևյալ մթերքները՝ եգիպտացորենի փաթիլներ, ցորենի ալյուր, մակարոն, սպիտակ հաց, եգիպտացորենի ալյուր, գարի, ոլոռ, կարտոֆիլ և այլն։

Կրախմալը չի լուծվում սառը ջրում, սակայն տաք ջրի ազդեցությամբ ուռչում է և վերածվում սոսնձի։

Օգտակար հատկությունները

Քանի որ կրախմալն ի զորու է վերածվել գլյուկոզայի, ապա օրգանիզմում դրա ազդեցությունն էլ է նման գլյուկոզայի ազդեցությանը։ Դանդաղ յուրացվելու շնորհիվ հագեցածության զգացումը երկար է պահպանվում կրախմալ պարունակող մթերքներ ուտելիս։ Ընդ որում՝ ենթաստամոքսային գեղձը քիչ է ծանրաբեռնվում, ինչը բարենպաստ ազդեցություն է թողնում օրգանիզմի վրա։

Փոխազդեցությունն այլ մյութերի հետ

Կրախմալը լավ է փոխազդում տաք ջրի և ստամոքսահյութի հետ։ Ջրից այն ուռչում է, իսկ ստամոքսահյութում պարունակվող աղաթթվի շնորհիվ այն վերածվում է գլյուկոզայի։

Օրգանիզմում կրախմալի պակասի նշաններն են՝

  • թուլություն, 
  • բարձր հոգնելիություն, 
  • դեպրեսիա, 
  • իմունիտետի անկում, 
  • սեռական հակման նվազում։ 

Ավելցուկի նշաններն են՝

  • հաճախակի գլխացավ, 
  • գիրություն, 
  • իմունիտետի անկում, 
  • դյուրագրգռություն, 
  • բարակ աղու հետ կապված խնդիրներ, 
  • փորկապություն և այլն։ 

Վնասակար հատկությունները

Ինչպես ցանկացած այլ ածխաջուր, կրախմալի օգտագործման չափը նույնպես պետք է վերահսկվի։ Կրախմալով հարուստ մթերքները շատ օգտագործելու դեպքում դրա ավելորդ քանակը կարող է հանգեցնել կղանքային քարերի առաջացման։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: