Կվաս․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կվաս․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Կվասը մարդկությանը հայտնի է դեռևս հին ժամանակներից։ Նրանում պարունակվող կաթնաթթուն և քացախաթթուն հագեցնում են ծարավը, խթանում մարսողությունը, լավացնում նյութափոխանակությունը և հանգստացնում նյարդային համակարգը։

Նրա բաղադրիչ ֆերմենտներն ստամոքսում և աղիներում նվազեցնում են հիվանդածին մանրէների քանակը, բարձրացնում են մկանների տոնուսը, հանգստացնում, ամրացնում անոթները և սրտամկանը։

Բացի այդ, կվասը պարունակում է նաև վիտամիններ, ամինաթթուներ և միկրոտարրեր, որոնք դրական ազդեցություն են գործում օրգանիզմի վրա ավիտամինոզի, ցինգայի, ատամների դյուրաբեկության և էմալի վնասման դեպքում։

Կվասի թթուները իմունամոդուլյատոր ֆունկցիա ունեն, օգնում են պայքարել հիպերտոնիայի և դիսբիոզի դեմ։ Կվասի ազդեցությունը համեմատելի է կեֆիրի և կումիսի հետ։ Նրանում պարունակվող վիտամին B-ն ամրացնում է մազերը և բնական փայլ հաղորդում։

PP և E վիտամինները առողջացնում են մաշկը, լավացնում գույնը, հարթեցնում փոքր կնճիռները։ Կվասը նաև մանրէասպան ազդեցությամբ է օժտված։ Նրա միջավայրում ոչնչանում են տիֆի, խոլերայի, սիբիրյան խոցի և այլ վարակների հարուցիչները։

Չնայած շաքարի պարունակությանը՝ կվասը դիետիկ ըմելիք է համարվում։ Ուտելուց առաջ կվաս խմելու դեպքում առաջնային քաղցը հագենում է, ինչի արդյունքում պակասում է նաև ուտելու ցանկությունը։

Վնասակար հատկությունները

Խորհուրդ չի տրվում օգտագործել լյարդի ցիրոզ, հիպոտոնիա և գաստրիտ ունեցող մարդկանց։ Հակացուցված է ստամոքսի բարձր թթվայնություն, ստամոքսի և տասներկումատնյա աղիքի խոց, հոդատապ, երիկամների և միզուղիների հիվանդություններ ունեցող մարդկանց։ Խորհուրդ է տրվում չօգտագործել հղիության և կրծքով կերակրման ընթացքում։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: