Ժելատին․ օգտակար և վտանգավոր հատկությունները

Ժելատին․ օգտակար և վտանգավոր հատկությունները

Ժելատինը կենդանական ծագման սպիտակուցների խառնուրդ է, ժելեանման նյութ, որն ստանում են ջլերի, ոսկորների և կոլլագեն պարունակող մի շարք այլ հյուսվածքների մշակումից։

Ժելատինը բժշկության մեջ կիրառվում է որպես սպիտակուցների աղբյուր մի շարք հիվանդությունների բուժման համար, ֆարմակոլոգիայում՝ դեղապատիճների պատրաստման համար, իսկ սննդային արտադրությունում՝ հրուշակեղեն պատրաստելու համար (դոնդող, մարմելադ և այլն)։

Կալորիականությունը

Ժելատինը շատ հարուստ է սպիտակուցներով, և 100 գրամի կալորիականությունը 355 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Ժելատինը կենդանական ծագման սպիտակուցների խառնուրդ է և պարունակում է 18 տեսակի ամինաթթու, այդ թվում՝ գլիցին, պրոլին, օքսիպրոլին, լանին, գլյուտոմինաթթու և ասպարագինաթթու։ Դրանք լավացնում են նյութափոխանակությունը, ամրացնում են սրտամկանը, էներգիա տալիս կենտրոնական նյարդային համակարգին և գլխուղեղին։

Լավացնում է հոդերի շարժունակությունը և մկանների ուժը։

Վտանգավոր հատկությունները

Ոչ բոլորն են լավ յուրացնում ժելատինը։ Դրա ավելցուկը արյան մակարդելիության վրա է ազդում՝ բարձրացնելով այն։ Այն մարդիկ, որոնք թրոմբոզների և թրոմբոֆլեբիտի նախատրամադրվածություն ունեն։

Միզաքարային և լեղաքարային հիվանդությունների դեպքում ժելատինի չարաշահումը կարող է հանգեցնել հիվանդության սրման։ Սրտանոթային հիվանդություններ ունեցողմարդիկ ժելատին օգտագործելուց առաջ պետք է խորհրդակցեն բժշկի հետ։ Հնարավոր է, որ ժելատինը նաև ալերգիա առաջացնի։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: