Թութ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Թութ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Թութը հասունանում է հունիսի կեսերին և լայն տարածում ունի Հայաստանում։ Կախված տեսակից՝ գույներն էլ են տարբեր լինում։

Կալորիականությունը

100 գրամ թթի կալորիականությունը 50 կկալ է, սննդային արժեքը՝

  • սպիտակուցներ՝ 0.7 գր․, 
  • ճարպեր՝ 0.4 գր․, 
  • ածխաջրեր՝ 1.8 գր․, 
  • հեղուկ՝ 82.6 գր․։ 

Օգտակար հատկությունները

Պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ՝ А, В1-В6, В9, Е, С, К, միկրոտարրեր՝ մանգան, երկաթ, ցինկ, պղինձ, սելեն, մակրոտարրեր՝ կալցիում, կալիում, նատրիում, մագնիում, ֆոսֆոր։

Պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, որի պակասն օրգանիզմում կարող է հանգեցնել հիպոգլիկեմիայի։ Այդ պատճառով բժիշկները երբեմն թթի մզվածք են նշանակում կալիումի փոխանակության խանգարման դեպքում։

Ցուցված է սրտի և երիկամների աշխատանքի խանգարման հետևանքով քրոնիկ այտուցվածություն ունեցող մարդկանց։ Օժտված է լեղամուղ, միզամուղ, քրտնամուղ և հակաբորբոքային հատկություններով։

Հաճախ ուտելու դեպքում կարգավորում է սրտի աշխատանքը, նվազեցնում է շնչարգելությունը։ Ցուցված է սակավարյունության և նյութափոխանակության խանգարման դեպքում։

Թերհաս պտուղները փորկապություն են առաջացնում, իսկ հասածները, ընդհակառակը, թուլացնում են և ցուցված են փորկապության դեպքում։

Վնասակար հատկությունները

Թութը չարաշահելու դեպքում լուծ է առաջանում։ Հակացուցված է հիպերտոնիա, արյան ճնշման անկում և շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: