Ութոտնուկ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Ութոտնուկ․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Այսօր երևանյան սուպերմարկետներում հնարավոր է գտնել գրեթե ամեն ինչ, անգամ ծովամթերք, մասնավորապես՝ ութոտնուկ։ Այն իր օգտակար հատկություններով և համային բարձր որակներով հայտնի դեռևս հին ժամանակներից։

Ութոտնուկի միսը հարուստ է սպիտակուցներով և 8- 10% ճարպ է պարունակում։

Պարունակում է նաև վտամիններ՝ А, В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, Е, К, РР և այլն, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ կալցիում, մագնիում, նատրիում, կալիում, ֆոսֆոր, երկաթ, յոդ, ցինկ, պղինձ, մանգան, սելեն և այլն։

Ութոտնուկի միսը շատ օգտակար է, քանի որ շոգեխաշած վիճակում 100գրամը պարունակում է 350մգ օմեգա 3 ճարպաթթու։

Հին ժամանակներում ութոտնուկը կտրատել են բամբուկի ձողիկներով, քանի որ մետաղի հետ փոխազդելիս միսը կորցնում է իր համային հատկությունները։

Ութոտնուկը տարածված է միջերկրածովյան խոհանոցում, իսպանական և իտալական խոհանոցներում բազմաթիվ բաղադրատոմսեր կան։

Վնասակար հատկությունները

Չի կարելի ութոտնուկ ուտել, եթե ունեք այն մարսելու դժվարություններ և ձեր օրգանիզմն այն չի տանում։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: