Լավանդա․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Լավանդա․ օգտակար և վնասակար հատկությունները

Տարածված է Հնդկաստանում, Արաբիայում, Եվրոպայի հարավում, հյուսիսային և արևելյան Աֆրիկայում, անգամ Կանարյան կղզիներում։

Օգտակար հատկությունները

Պարունակում է լավանդայի յուղ (30%), դաբաղանյութեր, խեժ։ Օգտագործվում է որպես հակաբորբոքային, նյարդային համակարգը հանգստացնող միջոց։

Ստոմատոլոգիայում կիրառվում է գխացավերի, դիսպեպսիայի, ռևմատիկ ցավերի դեմ գործող միջոց։ Թուրմն օգտագործում են որպես իմունամոդուլյացնող, վերքերն ապաքինող, լեղամուղ, ցավազրկող, հակասնկային, հակավիրուսային, հակաայտուցային միջոց։

Օգնում է շնչառական համակարգի հիվանդությունների, հատկապես՝ բրոնխիտի, հարբուխի, սինուսիտի, լարինգիտի, օտիտի, ռինիտի դեպքում։

Օգտագործվում է նաև գինեկոլոգիական վարակների դեպքում։

Արդյունավետ միջոց է պառկելախոցերի, մաշկի սնկային հիվանդությունների, փսորիազի, այրվածքների դեպքում։

Մեղմում է հոդացավը, մկանացավը։ Անտիսեպտիկ, ցավազրկող, հակավիրուսային միջոց է։

Ծաղիկներն ու տերևները ժողովրդական բժշկության մեջ օգտագործվում են որպես սպազմոլիտիկ և հանգստացնող, լեղին նոսրացնող միջոց։

Լավանդայի պրեպարատներն օգնում են նևրասթենիայի, միգրենի և ստամոքսաղիքային տրակտի ցավի դեպքում։

Լայնորեն կիրառվում է արոմաթերապիայում, քանի որ օգնում է հանգստացնել նյարդերը, լավացնել ուղեղի աշխատանքը։

Հակացուցումները

Լավանդան օգտագործելուց առաջ հարկավոր է խորհրդակցել բժշկի հետ։ Չի կարելի օգտագործել հղիության առաջին եռամսյակում, ինչպես նաև աբորտից հետո։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: