Վիտամին H. դերն օրգանիզմում

Վիտամին H. դերն օրգանիզմում

Բիոտինը՝ վիտամին H, ամենաակտիվ վիտամին-կատալիզատորներից է։ Երբեմն այն անվանում են միկրովիտամին, քանի որ օրգանիզմի բնական աշխատանքի համար այն անհրաժեշտ է փոքր քանակությամբ։

Պարունակվում է հետևյալ մթերքներում (100գրամ մթերքում)՝

  • տավարի միս- 98 մկգ, 
  • եգիպտացորեն- 21 մկգ, 
  • հավի ձու- 20,2 մկգ, 
  • վարսակի փաթիլներ- 20 մկգ, 
  • ոլոռ- 19 մկգ, 
  • ցորեն- 10,7 մկգ, 
  • պիստակ- 10 մկգ, 
  • հավի միս-10 մկգ, 
  • ելակ- 4 մկգ, 
  • սերուցք- 4 մկգ, 
  • թթվասեր- 3,6մկգ, 
  • հալած պանիր- 3,6 մկգ, 
  • չիչխան-3,3 մկգ և այլն։ 

Օրական պահանջը

Օրգանիզմի օրական պահանջը 0,15-0,3մկգ է։ Ընդ որում՝ պահանջն աճում է հետևյալ դեպքերում՝

  • ֆիզիկական ծանրաբեռնվածություն, 
  • սպորտով զբաղվելիս, 
  • սննդաբաժնում ածխաջրերի մեծ քանակ, 
  • ցուրտ կլիմա, 
  • նյարդահոգեկան լարվածություն, 
  • հղիություն, 
  • կրծքով կերակրում, 
  • ստամոքսաղիքային հիվանդությւոններ, 
  • այրվածքներ, 
  • շաքարային դիաբետ, 
  • սուր և քրոնիկ վարակներ, 
  • հակաբիոտիկների օգտագործում և այլն։ 

Օգտակար հատկությունները

Վիտամին H-ը մասնակցում է ածխաջրերի, սպիտակուցների ու ճարպերի փոխանակությանը։ Նրա շնորհիվ օրգանիզմն էներգիա է ստանում նշված նյութերից։ Մասնակցում է գլյուկոզայի սինթեզին։

Բիոտինն անհրաժեշտ է ստամոքսի և աղիների բնականոն աշխատանքի համար, ազդում է իմունիտետի և նյարդային համակարգի վրա, նպաստում է մազերի և եղունգների առողջությանը։

Փոխազդեցությունն այլ նյութերի հետ

Բիոտինն անհրաժեշտ է վիտամին PP-ի, B5-ի, ֆոլաթթվի և վիտամին B12-ի, ինչպես նաև ասկորբինաթթվի (վիտամին C) փոխանակության համար։ Մագնիումի (Mg) պակասի դեպքում հնարավոր է, որ օրգանիզմում վիտամին Н-ի պակաս առաջանա։

Բիոտինի պակասն ու ավելցուկը

Օրգանիզմում վիտամին H-ի պակասի նշաններն են՝

  • մաշկի թեփոտում, հատկապես՝ քթի և բերանի հատվածում, 
  • ձեռքերի, ոտքերի, այտերի դերմատիտ, 
  • ամբողջ մարմնի մաշկի չորություն, 
  • թուլություն, քնկոտություն, 
  • ախորժակի կորուստ, 
  • փսխում, 
  • լեզվի այտուցվածություն, 
  • մկանային ցավ, թմրածություն և վերջույթների ծակծկոց, 
  • սակավարյունություն։ 

Բիոտինի երկարատև պակասը կարող է հանգեցնել իմունիտետի թուլացման, հյուծման, հալյուցինացիաների, դեպրեսիայի և այլն։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: