Գայլաձուկ․ օգտակարությունն ու հակացուցումները

Գայլաձուկ․ օգտակարությունն ու հակացուցումները

Գայլաձուկը համեղ ձկնատեսակ է և շատ օգտակար է մարդու առողջության համար։ Միակ թերությունը, թերևս, փշոտ լինելն է։ Այն հարուստ քիմիական կազմ ունի, պարունակում է վիտամին А, Е, С, РР, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ ֆոսֆոր, կալիում, կալցիում, նատրիում, մագնիում, երկաթ, ցինկ, ծծումբ, քրոմ, կոբալտ, ֆտոր և այլ հանքանյութեր։

Հարուստ է սպիտակուցներով, գործնականորեն չի պարունակում ճարպ և ածխաջրեր։

Կալորիականությունը

100 գրամ թարմ ձկան կալորիականությունը 80 կկալ է, եփած վիճակում՝ 95 կկալ։

Օգտակար հատկությունները

Հաճախ ուտելու դեպքում ամրացնում է իմունիտետը, պաշտպանում ինֆեկցիոն հիվանդություններից։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա։

Նվազեցնում է շաքարային դիաբետի առաջացման վտանգը։

Նրանում պարունակվող սպիտակուցներն ավելի հեշտ են յուրացվում օրգանիզմում, քան կենդանական մսում պարունակվողը, այդ պատճառով գայլաձուկն օգտակար է մարսողական համակարգի հիվանդություն ունեցող մարդկանց։

Օգնում է կարգավորել նյութափոխանակությունը։

Դրականորեն է ազդում նյարդային համակարգի վրա։

Ցուցված է նաև ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։

Հակացուցումները

Գայլաձուկը հակացուցված է այն մարդկանց, որոնք չեն կարողանում մարսել այն (անհատական անտանելիություն)։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: