Թուրինջ (գրեյպֆրուտ)․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումներ

Թուրինջ (գրեյպֆրուտ)․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումներ

Թուրինջը ցիտրուսային միրգ է, որի օգտակարության և վնասակարության մասին վեճերը շատ են, կարևորն այն ճիշտ օգտագործելն ու հակացուցումներին ուշադրություն դարձնելն է։ Պարունակում է շաքար, օրգանական թթուներ, պեկտինային նյութեր, բջջանյութ, եթերային յուղեր, հակաօքսիդանտներ, վիտամին А, С, Е, D, Р, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրերից՝ կալիում, կալցիում, երկաթ, նատրիում, մագնիում, ֆոսֆոր և այլն։

Կալորիականությունը

100 գրամ թուրինջի կալորիականությունը 30 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Նպաստում է իմունային համակարգի ամրապնդմանը, պաշտպանում հարբուխից։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում սրտանոթային համակարգի վրա, նպաստում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի նվազմանը և արյան ճնշման կարգավորմանը, նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման վտանգը։

Լավացնում է ստամոքսաղիքային տրակտի աշխատանքը, կարգավորում է նյութափոխանակությունը, օրգանիզմից հեռացնում է խարանները։

Կանոնավոր ուտելու դեպքում նվազեցնում է շաքարային դիաբետի զարգացման վտանգը։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում նյարդային համակարգի վրա, օգնում է հաղթահարել անքնությունն ու հոգնածությունը։

Ցուցված է հղի կանանց, քանի որ օգնում է պայքարել տոքսիկոզի դեմ, մոր օրգանիզմը հագեցնում է օգտակար նյութերով և ըստ էության՝ ամենաանվնասն է ցիտրուսային մրգերի շարքում։

Լավ է ազդում մազերի և եղունգների վիճակի վրա։

Հակացուցումները

Թուրինջը հակացուցված է խոցային հիվանդության, գաստրիտի, աղիքների բորբոքային հիվանդությունների, կոլիտի, խոլեցիստիտի, էնտերիտի և լյարդի ու երիկամների որոշ հիվանդությունների ժամանակ։

Չի կարելի օգտագործել բազմաթիվ դեղամիջոցների ընդունման դեպքում, այդ պատճառով որևէ հիվանդության դեղորայքային բուժման ընթացքում հարկավոր է խորհրդակցել բժշկի հետ և նոր միայն թուրինջ օգտագործել։

Չի թույլատրվում թուրինջի հյութը խմել քաղցած ժամանակ, քանի որ նրանում պարունակվող մեծաքանակ թթուները կարող են վնասել ստամոքսաղիքային տրակտին։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: