ՏԱՆՁ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

ՏԱՆՁ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Տանձը հարուստ է օգտակար նյութերով, պարունակում է շաքար (ֆրուկտոզա, գլյուկոզա, սախարոզա), բջջանյութ, օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, խնձորաթթու և այլն), պեկտիներ, աղաղանյութեր, ֆերմենտներ, ֆիտոնցիդներ, ֆլավոնոիդներ, վիտամին А, Е, С, Р, РР, B խմբի վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ կալիում, յոդ, պղինձ, մագնիում, մոլիբդեն, բոր, ֆտոր, ֆոսֆոր, ցինկ և այլն։

Կալորիականությունը

100 գրամ տանձի կալորիականությունը 45 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Ամրացնում է օրգանիզմի դիմադրողական համակարգը։

Օգնում է հազի ժամանակ, իջեցնում է ջերմությունը, օգնում պայքարել հարբուխի դեմ։

Օգտակար է սրտանոթային համակարգի համար, ամրացնում է անոթների պատերը, լավացնում արյան բաղադրությունը, հանգստացնում սրտխփոցը։

Լավ է ազդում մարսողական համակարգի վրա, լավացնում է աղիների գալարակծկանքը, օժտված է հակամանրէային հատկությամբ, նպաստում է օրգանիզմից խարանների դուրսբերմանը։

Օգտակար է շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց։

Օգնում է խթանել լյարդի, երիկամների և միզապարկի աշխատանքը։

Տանձն ու տանձի կոմպոտը պրոստատիտի կանխարգելման հրաշալի միջոց են։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում նյարդային համակարգի վրա, օգնում է հանգստանալ։

Հակացուցումները

Խորհուրդ է տրվում տանձն ուտել ճաշելուց երեսուն րոպե հետո և ոչ թե քաղցած ժամանակ։ Տանձն ուտելուց հետո չի կարելի ջուր խմել կամ ծանր ուտելիք ուտել, օրինակ՝ միս։ Չի կարելի ուտել մարսողական համակարգի հիվանդություների սրման դեպքում։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: