Ցինկ․ օգտակարությունը և աղբյուրները

Ցինկ․ օգտակարությունը և աղբյուրները

Ցինկը մասնակցում է օրգանիզմում ընթացքող բազմաթիվ կարևոր գործընթացների։ Դրա քանակից է կախված հղիության ընթացքը, երեխայի աճն ու զարգացումը, հասուն մարդու վերարտադրողական ֆունկցիան, տարաբնույթ հիվանդություններին դիմակայելու կարողությունը և այլն։

Կարևորությունը և օգտակարությունը

Ցինկը համարվում է օրգանիզմի պաշտպանական ֆունկցիան ուժեղացնող լավագույն միջոցներից։

Կարևոր դեր է խաղում արյունաստեղծման գործում։

Մասնակցում էմարսողական ֆերմենտների սինթեզին։

Ցինկն անհրաժեշտ է օրգանիզմում բազմաթիվ հորմոնների արտադրման համար, օրինակ՝ տեստոստերոնի և ինսուլինի։

Ցինկը շատ կարևոր է տղամարդու առողջության համար։

Այն հարկավոր է շագանակագեղձի բնականոն աշխատանքի համար, պաշտպանում է անպտղությունից և սեռական անկարողությունից, ազդում է սերմնաբջիջների որակի վրա։

Մեծ դեր է խաղում հղիության ընթացքում, նպաստում է պտղի բնականոն զարգացմանը։

Օժտված է հակաբորբոքային և վերքերն ապաքինող հատկությամբ։

Անհրաժեշտ է նաև տեսողության համար, պաշտպանում է աչքի տարաբնույթ հիվանդություններից։

Ազդում է գլխուղեղի և նյարդային համակարգի աշխատանքի վրա։

Ոսկորների և ատամների ամրությունը, մազերի և մաշկի վիճակը նույնպես կախված են ցինկի քանակությունից։

Ցինկով հարուստ սննդամթերքներն օգնում են անոթները պաշտպանել բազմաթիվ հիվանդություններից։

Օրգանիզմի օրական պահանջը

Հասուն մարդու օրգանիզմում 2-3 գրամ ցինկ կա, որը հիմնականում կենտրոնացած է ոսկորներում, մկաններում, մազերում, արյան մեջ և տղամարդու սերմում։ Միջինվիճակագրական հասուն մարդու օրգանիզմի պահանջը կազմում է օրական 15-20 մգ։

Հղիության և կրծքով կերակրման ընթացքում պահանջն աճում է։ Մեծ քանակությամբ ցինկ է կորչում ուժգին քրտնարտադրության ընթացքում, այդ պատճառով էլ սպորտասերններին և ծանր ֆիզիկական աշխատանք կատարող մարդկանց այն շատ է հարկավոր։

Աղբյուրները

Ցինկով են հարուստ դդմի և արևածաղկի սերմերը, հունական ընկույզը, քունջութը, տավարի լյարդը, ցորենը, վարսակը, պանրի պինդ տեսակները, շոկոլադը և այլն։

Ցինկի պակասը

Օրգանիզմում ցինկի պակասը կարող է հանգեցնել լուրջ խնդիրների։ Ուղեկցվում է հետևյալ ախտանշաններով՝ մազերի և մաշկի վատ վիճակ, տեսողության վատացում, դյուրագրգռություն, համային զգացումների փոփոխություն, ախորժակի կորուստ, շարժումների կոորդինացիայի խանգարում և այլն։

Անբավարարությունն առաջանում է ոչ միայն դրանով հարուստ սննդամթերքների անբավարար օգտագործման, այլև մի շարք հիվանդությունների, սթրեսի, ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության պատճառով։ Ցինկի անբավարարությունը կարող է սակավարյունության, սեռական ֆունկցիայի խանգարման, անպտղության, հենաշարժողկան համակարգի խնդիրների, նյարդային և հոգեկան և այլ հիվանդությունների պատճառ դառնալ, քանի որ տուժում է իմունային համակարգը։

Ցինկի ավելցուկը

Օրգանիզմում ցինկի ավելցուկը նույնպես վտանգավոր է և կարող է հանգեցնել ծանրագույն հետևանքների, անգամ մահվան։ Ավելցուկի դժվար է հասնել սննդի միջոցով։ Հաճախ այդ լինում է ցինկ պարունակող սննդային հավելանյութերի չարաշահման կամ արտադրության վնասակար տեսակների պատճառով։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: