Սոխ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Սոխ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Սոխն աշխարհի գրեթե բոլոր խոհանոցներում ամենահայտնի բանջարեղեններից մեկն է։ Այն օժտված է ոչ միայն համային հրաշալի որակներով, այլև բուժիչ հատկություններով, որոնց շնորհիվ հնարավոր է պաշտպանվել կամ բուժել բազմաթիվ հիվանդություններ։

Սոխն առավել օգտակար է թարմ վիճակում, քանի որ ջերմային մշակման ընթացքում բազմաթիվ օգտակար հատկություններ կորչում են։ Այն պարունակում է A, C, E, PP, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, շաքար, ֆիտոնցիդներ, ազոտային նյութեր, օրգանական թթուներ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ կալիում, կալցիում, երկաթ, ֆոսֆոր, մագնիում, կոբալտ և օրգանիզմի համար օգտակար այլ նյութեր։

Երկաթի պարունակությամբ սոխը չի զիջում գազարին, իսկ շաքարի պարունակությամբ (որոշ տեսակները միայն) գերազանցում է ձմերուկին։

Սոխի կալորիականությունը 100գր սոխի կալորիականությունը 40կկալ է, իսկ կանաչ սոխինը՝ 20կկալ։

Օգտակար հատկությունները

  • Սոխը սխտորի և քրքումի պես բնական հակաբիոտիկ է համարվում։ 
  • Օժտված է վառ արտահայտված հակասեպտիկ և մանրէասպան ազդեցությամբ, ոչնչացնում է բազմաթիվ վնասակար մանրէներ։ 
  • Նպաստում է օրգանիզմի դիմադրողական համակարգի ամրապնդմանը։ 
  • Օգնում է կանխարգելել և հաղթահարել հարբուխը։ 
  • Կանոնավոր օգտագործման դեպքում դրականորեն է ազդում սրտանոթային համակարգի վրա, նպաստում է խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը, ամրացնում է անոթների պատերը։ 
  • Օգտակար է շաքարային դիաբետ ունեցող մարդկանց համար։ 
  • Գրգռում է ախորժակը, նպաստում է սննդի լավ յուրացմանը։ 
  • Ունի միզամուղ թույլ հատկություն։ 
  • Կանոնավոր օգտագործումը բարենպաստ է ազդում մազերի, մաշկի, եղունգների ու ատամների առողջության վրա։ 
  • Ուժեղացնում է սեռական ֆունկցիան։

Սոխի հակացուցումները

Խոհարարական չափաքանակով օգտագործելու դեպքում սոխը հակացուցումներ չունի։ Չափից շատ օգտագործելու դեպքում կարող է բացասական հետևանքների հանգեցնել։ Ներքին օրգանների լուրջ հիվանդությունների և սոխը բուժման նպատակով օգտագործելու դեպքում պարտադիր պետք է դիմել բժշկի խորհրդատվության։

 

Թարգմանությունը և խմբագրումը՝ www.sotskiy.am

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: