Մեղրը հղիության ընթացքում․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Մեղրը հղիության ընթացքում․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Մեղրն ամենաօգտակար մթերքներից մեկն է։ Արդյոք այն կարելի է ապագա մայրերին, ո՞ր մթերքների համադրությամբ է առավելագույն օգուտ տալիս։ Այս և այլ հարցերի կանդրադառնանք ստորև։

Մեղրի օգտակարությունը

Մեղրը բնական սննդամթերք է, հարուստ է այնպիսի հանքանյութերով, ինչպիսիք են՝ նատրիումը, կալիումը, երկաթը, մագնիումը, ցինկը և այլն։ Պարունակում է ֆերմենտներ, օրգանական թթուներ, B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև վիտամին A, C, E, K, PP։ Բաղադրության մեջ մտնում է նաև բնական անտիսեպտիկ։ Կարևոր է, որ այն լիովին յուրացվում է օրգանիզմում, ապաքինում է վերքերը, բուժում է մրսածությունը, հազը, բարձրացնում է օրգանիզմի դիմադրողականությունը։

Մեղրի ոչ բոլոր հատկություններն են ուսումնասիրված, սակայն հայտնի է, որ այն ակտիվացնում է արյան շրջանառությունը, լավացնում է սրտի, աղիների աշխատանքը, անգամ ցուցված է գաստրիտի դեպքում։

Ապագա մայրերը հաճախ են բախվում ցածր հեմոգլոբինի խնդրին, իսկ երրորդ եռամսյակում այդ խնդիրն ավելի արդիական է դառնում, երբ օրգանիզմի ռեսուրսներն սպառվում են։ Հղիության հենց սկզբից մեղրի կանոնավոր օգտագործումը նվազեցնում է անեմիայի՝ սակավարյունության առաջացման հավանականությունը, քանի որ երկաթի և անհրաժեշտ այլ սննդանյութերի աղբյուր է։

Մեղրն օգնում է լուծել հղիության ընթացքում հաճախ հանդիպող մեկ այլ խնդիր ևս՝ փորկապությունը։ Քաղցած ժամանակ մեկ թեյի գդալ մեղրը լավացնում է աղիների աշխատանքը, նպաստում է օրգանիզմից թունավոր նյութերի արտամղմանը։ Հղի կանանց կարելի է մեղր ուտել, սակայն առանց չափն անցնելու, քանի որ այն ունի նաև հակացուցումներ։

Ե՞րբ է մեղրը հակացուցված

Կան մարդիկ, ովքեր մեղրից ալերգիա ունեն։ Ուտելուց հետո դժվարանում է շնչառությունը, քոր և կարմիր ցան է առաջանում ամբողջ մարմնով մեկ։ Սովորաբար մարդիկ իմանում են իրենց օրգանիզմի առանձնահատկությունները և մեղր չեն ուտում։ Ալերգիան, սակայն, անկանխատեսելի երևույթ է։ Երբեմն պատահում է, որ մարդը, սովոր լինելով մեղր ուտելուն, հանկարծ բախվում է ալերգիայի։ Պատճառները տարբեր են։ Օրգանիզմի ռեակցիան սովորական դարձած մթերքների հանդեպ կարող է հիմնովին փոխվել հղիության ընթացքում։

Բացի այդ, հնարավոր է, որ անորակ մեղր գնեք, որի դեպքում ալերգիայի առաջացման հավանականությունն ավելի մեծ է։ Եթե քոր է առաջացել, ցան, գլխապտույտ, սրտխառնոց, ապա պետք է դադարել մեղրի օգտագործումը և դիմել բժշկի։ Մեղրը բարձրածխաջրային մթերք է, հարուստ է գլյուկոզայով, ֆրուկտոզայով, այդ պատճառով էլ ավելորդ քաշը, շաքարային դիաբետը կարող են հակացուցում դառնալ։

Որքա՞ն մեղր է կարելի հղի կանանց

Խորհուրդ է տրվում օրական 50-100 գր մեղր ուտել, սակայն ապագա մայրերի համար այդ չափն անհատական է։ Եթե անգամ երբևէ ալերգիա չեք ունեցել մեղրից, միևնույնն է պետք է զգույշ լինեք, ուտեք փոքր չափաբաժնով, օրական երկու թեյի գդալից ոչ ավել։ Այն բավականին կալորիական մթերք է, ուստի ավելի լավ է այն ուտել կոնֆետների և այլ քաղցրավենիքների փոխարեն։

Որպեսզի մեղրի արդյունավետությունը բարձրանա, այն կարելի է համադրել այլ մթեքների հետ։

Կարելի՞ է ըմպել մեղրը։ Կարելի է աղիների աշխատանքի բարելավման նպատակով քաղցած ժամանակ մեղրը խառնել մի բաժակ տաք ջրին և խմել, սակայն օրվա չափաբաժինը չպետք է գերազանցի երկու թեյի գդալը կամ այն չափը, որը խորհուրդ է տվել ձեր բժիշկը։

Կարելի՞ է մեղրով թեյ խմել։ Մեղրով թեյը ոչ միայն համեղ է, այլև օգտակար։ Պետք է հետևել մի կանոնի․ մեղրը չլցնել եռացրած ջրի մեջ, քանի որ տաքացման դեպքում այն կորցնում է իր օկտակարությունը։ Թեյի կամ ցանկացած այլ հեղուկի տաքությունը չպետք է գերազանցի 45 աստիճան ցելսիուսը։ Այդ օգտակար ըմպելիքը կարելի է հարստացնել վիտամիններով կիտրոնի մզվածքի, սառեցրած կամ չորացրած հատապտուղների օգնությամբ։

Կարելի՞ է մեղրով կաթ խմել։ Բուրավետ, սնուցող ըմպելիքը հրաշալի կերպով հագեցնում է քաղցը։ Մեկ բաժակ տաք կաթին խառնած մեկ թեյի գդալ մեղրը լավ միջոց է լարվածության և անքնության վերացման համար, հրաշալիորեն օգնում է հազի ու լարինգիտի դեպքում։ Եթե ապագա մայրը սիրում է կաթ և լակտոզի յուրացման հետ կապված խնդիր չունի, ապա օրական մեկ բաժակ կաթը միայն օգտակար կլինի։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: