Սննդային թունավորումը հղիության ընթացքում

Սննդային թունավորումը հղիության ընթացքում

Սննդային թունավորումներից ապահովագրված չէ ոչ ոք: Հղի կանայք պետք է առանձնահատուկ զգոն լինեն․ չէ՞ որ դրանից է կախված հղիության ընթացքը, ընդհանուր ինքնազգացողությունը և պտղի վիճակը: Թունավորման ախտանշանները կարող են երկար ժամանակ անհանգստացնել, նույնիսկ հանգեցնել ավիտամինոզի և ջրազրկման: Պետք է սովորել լսել ինքներդ ձեզ և անհրաժեշտության դեպքում ժամանակին սկսել բուժումը: Թունավորումները հաճախ են հանդիպում ամռան ամիսներին և տոների շրջանում: Վերջին դեպքում պատճառն այն է, որ մարդիկ երկար ժամանակ են սառնարանում պահում սնունդը: Ի վերջո սննդի վրա սկսում են բազմանալ տարատեսակ միկրոօրգանիզմներ և բակտերիաների թույներ:

Սննդային թունավորումների մեկ այլ պատճառ է օրգանիզմի համար վնասակար նյութերի պարունակությամբ սնունդ ուտելը (ֆորմալդեհիդով մշակված հավի միս, թունաքիմիկատներով աճեցրած մրգեր): Հազվադեպ չեն նաև թունավոր բույսերից, սնկերից թունավորումները: Վարակի աղբյուր կարող են լինել նաև վաճառողների կեղտոտ ձեռքերը և արկղերը, որոնցում պահվում է սնունդը: Սննդային թունավորումները հաճախ կրում են սեզոնային բնույթ և մեծամասամբ բնորոշ են տաք կլիմայով և բնակչության ցածր կենսամակարդակով երկրներին: Օդի բարձր ջերմաստիճանի դեպքում հիվանդածին բակտերիաները մի քանի անգամ արագ են բազմանում:

Սննդային թունավորումների նշանները

Սննդային թունավորումների ախտանշանները նման են և էական չէ, թե որ միկրոօրգանիզմներն ու նյութերն են այն հարուցել: Տարբերությունը միայն թունավորման բնույթի և ընթացքի ծանրության մեջ է: Անորակ սննդի ընդունումից մոտ 30 րոպե անց կարող են ի հայտ գալ առաջին նշանները: Թունավորման բնորոշ ախտանշաններն են՝

  • տանջող, ուժեղ սրտխառնոց, 
  • առատ թքարտադրություն, 
  • սարսուռ, ջերմություն, 
  • փորլուծություն (կղանքում կարող են հայտնվել կերած սննդի մնացորդներ),
  • կերած սննդի և ստամոքսահյութի պարունակությամբ փսխում, 
  • գլխապտույտ, թուլություն, 
  • նյարդային համակարգի խանգարումներ:

Բոլոր վերոնշյալ ախտանշաններն անհետանում են 1-3 օրվա ընթացքում, բայց թուլությունը, փորի փքվածությունըը և որովայնի ցավերը կարող են շարունակվել մեկ շաբաթ:

Վտանգները հղիության ընթացքում

Թունավորումները հղի կնոջ համար բնականաբար չեն կարող անհետ անցնել, այդ պատճառով անհրաժեշտ է ջանք չխնայել դրանցից խուսափելու համար: Ին՞չ վտանգներ է պարունակում այս հիվանդությունը: Առաջին՝ փորլուծությունն ու փսխումն ուղեկցվում են ջրի կորստով, ինչը հանգեցնում է օրգանիզմի ջրազրկման: Վերջինիս նշաններն են գլխացավը, ծարավը, բերանի չորությունը, սրտխառնոցը: Անհրաժեշտ է անմիջապես լրացնել հեղուկի պակասը: Դրա համար կարելի է խմել աղային լուծույթ և եռացրած ջուր: Նվազում է նաև շրջանառվող արյան ծավալը և նրանում բարձրանում է օքսիտոցինի խտությունը: Դա արգանդի կծկումներ առաջացնող հորմոն է, և դրա բարձրացումը կարող է հանգեցնել վաղաժամ ծննդաբերության:

Երկրորդ՝ ինքնաթունավորման արդյունքում խանգարվում է նյութափոխանակությունը և պտղին արյան մատակարարումը:

Երրորդ՝ փսխման արդյունքում կնոջ օրգանիզմից դուրս են գալիս հանքային նյութերը, վիտամինները, որոնք այնքան կարևոր են զարգացող պտղի համար: Ինքնազգացողության լավացումից հետո կարևոր է այդ անբավարարությունը լրացումը:

Չորրոդ՝ արյան խտացման և թրոմբագոյացման պատճառով խնդիրներ են ունենում այն կանայք, ովքեր ունեն վերջույթների երակների վարիկոզ լայնացում: Այն հարցը, թե արդյոք մոր թունավորումը կարող է վնասել պտղին, շատերին է անհանգստացնում:

Հնարավո՞ր է արդյոք վարակը փոխանցվի պտղին և առաջանա ներարգանդային վարակում: Այս առումով անհանգստանալ պետք չէ, քանի որ պտղին վարակ կարող է անցնել միայն սնկերից թունավորվելու դեպքում, երբ թույները ներթափանցում են՝ հաղթահարելով ընկերքային արգելքը: Նման դեպքեր հազվադեպ են լինում: Ընդհանուր առմամբ սննդային թունավորումը վտանգավոր է ապագա մայրիկի համար:

Ո՞ր դեպքերում է անհրաժեշտ բժշկի դիմել

Երբեմն սննդային թունավորումներն այնքան վտանգավոր կարող են լինել, որ պահանջվի մասնագիտական բժշկական օգնություն: Հարկավոր է դիմել բժշկի ստորև նշված դեպքերում։

  • Կասկած կա, որ թունավորումը սնկերից է, քանի որ դրանք մահացու վտանգավոր կարող են լինել և ինչպես արդեն նշվեց վերևում, հնարավոր է նաև պտղի վարակում: 
  • Սննդի ընդունումից որոշ ժամանակ անց նկատվում է շնչառության դժվարացում, խոսքի խանգարում, մեզի կանգ կամ կոպերը բարձրացնելու դժվարացում: 
  • Փորլուծությունը շարունակվում է ավելի քան 24 ժամ և ուղեկցվում է արյունային կամ ջրային արտադրությամբ: 
  • Նկատվում է մաշկի, աչքերի դեղնում, մեզի գույնը մգանում է: 
  • Կան ջրազրկման նշաններ՝ մեզի բացակայություն, կախված աչքեր, ճաքճքած շրթունքներ): 
  • Առաջացել է ցան կամ հոդերի ուռածություն:

Ցանկացած դեպքում բժշկի խորհրդատվության կարիք կա, մի վտանգեք ձեր և ձեր փոքրիկի առողջությունը:

Սննդային թունավորման բուժումը

Թունավորումների բացասական հետևանքներից խուսափելու համար անհրաժեշտ է բուժման թերապիա անցկացնել, հատկապես, եթե թունավորումը տեղի է ունեցել հղիության առաջին եռամսյակում: Բուժումը կօգնի կանխել արգանդի կծկումային ակտիվության բարձրացումը, վերացնել ինքնաթունավորման և ջրազրկման հետևանքները: Չի կարելի ստամոքսի լվացում կատարել, քանի որ դա լի է վտանգավոր հետևանքներով: Շատ արդյունավետ են ընդհանուր ինքնաթունավորման վերացմանն ուղղված միջոցառումները (դեզինտոքսիկացիոն թերապիա): Հատուկ լուծույթների կիրառմամբ հնարավոր է դառնում կարգավորել հղի կնոջ վիճակը և դադարեցնել թունավոր նյութերի տարածումն օրգանիզմում:

Բացի այդ, անհրաժեշտ է ընդունել սորբենտներ թունավոր նյութերի դուրս բերման համար, օրինակ՝ ակտիվացված ածուխ և այլ միջոցներ, որոնք թույլատրելի են հղիության ընթացքում: Որպես կանոն հակաբակտերիալ դեղամիջոցներ չեն նշանակվում՝ բացառությամբ ծանր դեպքերի: Հղիության ցանկացած ժամկետներում փորլուծության դեղորայքն անհրաժեշտ է զգուշությամբ ընդունել: Պետք է համոզվել, որ դրանցում չեն պարունակվում նատրիում կամ նատրիումի բիկարբոնատ, որոնք հակացուցված են հղի կանանց:

Սննդային թունավորումից հետո անհրաժեշտ է պահպանել բեռնաթափման սննդակարգ: Կարելի է խմել քաղցր, թունդ թեյ, ոչ յուղալի ապուրներ, բանջարեղենային պյուրեներ: Պետք չէ ուտել հում մրգեր, բանջարեղեն, միս և ձուկ մինչև ամբողջությամբ ապաքինվելը:

Սննդային թունավորումներից խուսափելու համար անհրաժեշտ է հետևել պարզ կանխարգելիչ միջոցների՝ ուտելուց առաջ միշտ լվանալ ձեռքերը, լավ լվանալ մրգերն ու բանջարեղենը, չօգտագործել մթերքներ, եթե կան պահանման ժամկետների հետ կապված կասկածներ: Պետք է հրաժարվել ուտելիքը սեղանին թողնելու սովորությունից, քանի որ սենյակային ջերմաստիճանում բակտերիաները շատ արագ են բազմանում: Պետք է սննդակարգից հանել մսային պահածոները, չպաստերիզացված պանիրները, պաշտետը, հում ձուն:

Ինչ է էպիզիոտոմիան և ինչպես վերականգնվել դրանից հետո

Ինչ է էպիզիոտոմիան և ինչպես վերականգնվել դրանից հետո

Ծննդաբերության ժամանակ հեշտոցը լայնանում է, բայց երբեմն դա կարող է բավարար չլինել երեխայի գլուխը տեղավորելու համար

Ի՞նչ անել, եթե առանց որևէ պատճառի կապտուկներ են առաջանում

Ի՞նչ անել, եթե առանց որևէ պատճառի կապտուկներ են առաջանում

Կապտուկը անոթների վնասվածքի պատճառով մաշկի վրա առաջացած արյունազեղումն է

Ստամոքսի քաղցկեղ

Ստամոքսի քաղցկեղ

Ընթացակարգի ժամանակ ստամոքսի մեջ մտցվում է հատուկ սարք, որի միջոցով բժիշկն ուսումնասիրում է ստամոքսի բոլոր հատվածները, ինչպես նաև 12-մատնյա աղին։

Ինչպե՞ս է գործում հղի կանանց դիմադրողականությունը

Ինչպե՞ս է գործում հղի կանանց դիմադրողականությունը

Գենի և դիմադրողականության տեսանկյունից՝ պտուղը օտար օրգանիզմ է կնոջ համար