Մրգերն ու հատապտուղները մեր սննդակարգում

Մրգերն ու հատապտուղները մեր սննդակարգում

Մասուր: Թարմ վիճակում մասուրը պարունակում է 470մգ վիտամին C, իսկ չոր վիճակում՝ 1200մգ, այս պատճառով էլ դեռևս հնագույն ժամանակներից հայտնի է որպես բուժիչ հատապտուղ: Մասուրից պատրաստված ըմպելիքները և եփուկները խթանում են արյունաստեղծումը, ունեն անոթալայնիչ հատկություններ, օգտակար են մի շարք հիվանդությունների դեպքում (լեղաքարային, միզաքարային և այլն), բարձրացնում են վարակիչ հիվանդությունների նկատմամբ դիմադրողականությունը և այլն:

Ձմերուկ: Պարունակում է վիտամիններ՝ C, B, B2, PP, A, ֆոլաթթու, կալիումի աղեր, բջջաթաղանթ, պեկտիններ, ածխաջրեր: Օժտված է միզամուղ հատկությամբ, այդ պատճառով էլ օգտագործվում է սրտի և երիկամների հիվանդությունների ժամանակ, հատկապես, եթե ընթանում են այտուցվածությամբ, նպաստում է օրգանիզմից վնասակար նյութերի արտամղմանը:

Ծիրան: Պարունակում է 25-27% շաքար, օրգանական թթուներ (սալիցիլաթթու, խնձորաթթու, կիտրոնաթթու), A, C, B12 վիտամիններ, կալիումի աղեր և երկաթ: Օգտագործվում է սրտանոթային համակարգի, երիկամային հիվանդությունների, ճարպակալման և հեստոզների դեպքում: Ծիրանի չիրը միզամուղ միջոց է:

Դեղձ: Պարունակում են օրգանական թթուներ (խնձորաթթու, կիտրոնաթթու, գինեթթու), վիտամիններ և ածխաջրեր: Կալիումի միացությունների քանակը դեղձում 10 անգամ ավելի շատ է, քան նատրիումը, ինչը թույլ է տալիս այս միրգը դասել բարձր արդյունավետությամբ միզամուղ միջոցների շարքը: Օգտագործվում է սակավարյունության և հեստոզների բուժման ժամանակ:

Խաղող: Խաղողն իր բուժիչ հատկություններով հայտնի է եղել դեռևս Մեսոպոտամիայում և Բաբելոնում, 5500 տարի առաջ: Պարունակում է կալիում, կալցիում, մագնիում, կոբալտ, վիտամիններ՝ А, С, Р, РР, В1, В6, В12 և ֆոլաթթու: Միզամուղ, թուլացնող, խորխաբեր միջոց է, օգտակար է երիկամների, թոքերի, լյարդի և հիպերտոնիայի դեպքում: Որոշ տեսակներ (Իզաբելլա, Մուսկատ, Կաբերնե) օժտված են հակամանրէային ազդեցությամբ:

Բալ: Պարունակում է գլյուկոզա և ֆրուկտոզա, վիտամիններ՝ А, С, В1, РР, ֆոլաթթու, օրգանական թթուներ, կալիում, մագնիում, երկաթ, պղինձ և պեկտիններ, կումարին (ինչպես և հաղարջը), ինչը նվազեցնում է արյան մակարդելիությունը՝ նպաստելով թրոմբային բարդությունների կանխարգելմանը: Բուժիչ ազդեցություն է ունենում սակավարյունության, թոքերի, երիկամների, սրտի հիվանդությունների և փորկապության դեպքում: Բալի հյութը կործանարար ազդեցություն է գործում դիզենթերիայի և թարախածին վարակների՝ ստաֆիլոկոկների և ստրեպտոկոկների վրա:

Տանձ: Պարունակում է վիտամին C և B, շաքար, բջջաթաղանթ և օրգանական թթուներ: Գործում է հակամանրէային և միզամուղ ազդեցություն, օգտակար է միզուղիների վարակների և միզաքարային հիվանդությունների դեպքում:

Ելակ: Պարունակում է շաքար, վիտամին C, B խմբի վիտամիններ, ֆոլաթթու, բջջաթաղանթ, պեկտիններ, կոբալտ, երկաթ, կալցիում, ֆոսֆոր, օրգանական թթուներ և այլն: Օգտագործվում է մաշկային հիվանդությունների բուժման ժամանակ, սակայն խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ալերգիկ ռեակցիաների հակվածություն ունեցող մարդկանց: Կարգավորում է նյութափոխանակությունը, օգտակար է սրտի, անոթային, մարսողական համակարգի (խոց, խոլեցիստիտ և լեղաքարային) հիվանդությունների, սակավարյունության, աղիքային վարակների, հիպերթիրեոզի դեպքում:

Սալոր: Պարունակում է շաքար, կալիում, պեկտիններ, օրգանական թթուներ, C և B վիտամիններ: Գործում է թուլացնող և միզամուղ ազդեցություն, ինչն այն օգտակար է դարձնում փորկապության, հիպերտոնիայի և այտուցվածության դեպքում:

Սև հաղարջ: Վիտամին C-ի պարունակությամբ երկրորդ տեղն է զբաղեցնում մասուրից հետո: Պարունակում է նաև վիտամիններ՝ B1, РР, А, կալիում, երկաթ, օրգանական թթուներ, պեկտիններ և այլն: Օգտագործվում է հիպերվիտամինոզների, ստամոքսի խոցի, երիկամների հիվանդությունների, ինչպես նաև նյութափոխանակության խանգարման ժամանակ: Օժտված է ստաֆիլոկոկների, սնկերի, դիզենթերիայի և դիֆթերիայի հարուցիչների նկատմամբ հակամանրէային ազդեցությամբ: Հյութը ոչնչացնում է A և B գրիպի վիրուսները, զգալիորեն բարձրացնում է դիմադրողականությունը:

Խնձոր: Պարունակում է վիտամիններ՝ С, В1, В2, Р, Е, А, կալիում, երկաթ, կալցիում, պեկտիններ, շաքար, օրգանական թթուներ և այլն: Խորհուրդ է տրվում օգտագործել սրտի, երիկամների հիվանդությունների, սակավարյունության, աղիքային վարակների ժամանակ:

Մոշ: Պարունակում է գլյուկոզա, ֆրուկտոզա, վիտամիններ՝ С, А, Е: Օգտագործվում է հոդերի, երիկամների, միզապարկի, ստամոքսի և լյարդի հիվանդությունների և շաքարային դիաբետի բուժման ժամանակ:

Մանդարին: Պարունակում է 1գր. կիտրոնաթթու, ֆրուկտոզա, վիտամին С: Կալիումի միացությունները 100 անգամ ավելի շատ են, քան նատրիումի միացությունները, այդ պատճառով էլ ավելի արդյունավետ են այտուցների բուժման ժամանակ: Այդուհանդերձ, ինչպես և ցիտրուսային բոլոր մրգերը, մանդարինը ևս խորհուրդ չի տրվում օգտագործել ալերգիկ ռեակցիաներ ունենալու դեպքում, ինչպես նաև չի կարելի չարաշահել կրծքով կերակրման ժամանակ:

Նարինջ: С և Р վիտամինների հարաբերակցությունը հավասարակշռված է, ինչն ամրացնում է անոթների պատերը և նվազեցնում թափանցելիությունը, կարգավորում է անոթային ճնշումը: Օգտագործվում է ճարպակալման, միզապարկի հիվանդությունների և փորկապության բուժման նպատակով:

Նուռ: Հյութն օգտագործվում է սրտանոթային համակարգի, լյարդի, միզուղիների, երիկամների և թոքերի հիվանդությունների բուժման, ինչպես նաև հիպոտոնիայի ժամանակ նյարդային համակարգի տոնուսը բարձրացնելու նպատակով:

Բանան: Ածխաջրերից պարունակում է կրախմալ և ֆրուկտոզա, մեծ քանակությամբ պեկտիններ, օրգանական թթուներ և կալիում: Օգտակար են այտուցվածության և մարսողական համակարգի օրգանների հիվանդությունների ժամանակ:

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: