Ինչպես սննդակարգը համապատասխանեցնել դաշտանային ցիկլին

Ինչպես սննդակարգը համապատասխանեցնել դաշտանային ցիկլին

Նախկինում կնոջ կյանքն ընթանում էր բնության ռիթմին համահունչ: Նա հստակ գիտեր, թե երբ է անհրաժեշտ մեկուսանալ և էներգիայի պաշար կուտակել, իսկ երբ ժամանակ հատկացնել ակտիվ ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությանը: Այսօր այդ ամենը մի փոքր մոռացվել է: Իզուր: Դաշտանային ցիկլի յուրաքանչյուր շրջանի առանձնահատկությունները հարկավոր է հաշվի առնել ինչպես ֆիզիկական ակտիվություն նախատեսելիս, այնպես էլ սննդակարգի ձևավորման հարցում: Ձեզ ենք ներկայացնում դիետոլոգ Ելենա Մարոզովայի խորհուրդները:

Դաշտանային ցիկլի տևողությունը տանատնվում է, սակայն միջինում կազմում է 28 օր: Դաշտանային արնահոսության առաջին օրը պայմանականորեն համարվում է դաշտանային ցիկլի սկիզբ:

1-5-րդ օրեր

Այս շրջանը բնորոշվում է պրոգեստերոն հորմոնի կտրուկ անկումով: Օրգանիզմում սկսվում է դաշտանը՝ արգանդի խոռոչը պատող թաղանթի հեռացումը: Ցիկլի այդ օրերին օրգանիզմում աստիճանաբար բարձրանում է էստրոգենի մակարդակը:

Սննդակարգի առանձնահատկությունները

Դաշտանի ընթացքում կալցիումի մակարդակը խիստ ընկնում է: Դրա անբավարարության դեպքում դանդաղում է նյութափոխանակությունը, խանգարվում է մկանային և նյարդային համակարգի գործունեությունը: Այս միկրոէլեմենտի պակասը սովորաբար արտահայտվում է դյուրագրգռությամբ և ոտքերի ջղաձգումներով: Այսպիսի խնդրից խուսափելու նպատակով կաթնամթերք օգտագործեք (օրական 1 բաժակ կաթ, կաթնաշոռ, անյուղ պանիր) և կանաչ բանջարեղեն (հատկապես բրոկոլի, որը մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու է պարունակում, կարգավորում է արյան մեջ էստրոգենի քանակը և կանխարգելում է այտուցվածությունը):

Դաշտանային ցավերը մեղմելու հարցում օգնում են հակաօքսիդանտներ պարունակող մթերքները, մասնավորապես՝ խնձոր, սալոր, ցիտրուսային մրգեր և կարմիր կաղամբ, ինչպես նաև վիտամին E, որով հարուստ են սոյայի հատիկները և բուսական յուղը: Կալիումի և մագնիումի պակասը փոխհատուցում են բանանը, ընդեղենը (օրական առավելագույնը 100գր), կարտոֆիլը, ծիրանը և ձմերուկը: Հեմոգլոբինի պակասը հնարավոր է և պետք է լրացնել երկաթ պարունակող մթերքներով՝ ծովամթերք, խոզի և տավարի լյարդ, հնդկաձավարի շիլա: Սա ակտուալ է հատկապես այն կանանց համար, ովքեր օգտվում են բեղմնականխման ներարգանդային միջոցներից կամ էլ առատ դաշտանային արտադրություն ունեն:

Նյութափոխանակման պրոցեսների արագությունն այժմ մեծ չէ, այդ պատճառով էլ նվազագույնի հասցրեք յուղոտ և քաղցր մթերքների օգտագործումը: Քաղցրակերների համար այլընտրանք կարող են դառնալ քաղցր մրգերը՝ խուրմա, բանան, դեղձ և այլն: Խստիվ արգելվում է ոգելից խմիչք ընդունել. այն նպաստում է անոթների լայնացմանը, հետևաբար նաև արնահոսության ուժգնացմանը:

5-14-րդ օրեր

Այս շրջանում արնահոսությունը սովորաբար դադարում է, իսկ օրգանիզմում էստրոգենների քանակը հասնում է առավելագույնի, սկսվում է բեղմնավորման պոտենցիալ շրջանը: 13-րդ օրն իր բարձրակետին է հասնում նաև հիպոֆիզի հորմոնների մակարդակը, որոնք նպաստում են ձվաբջջի հասունացմանը և ձվարաններից դուրս գալուն, և 14-րդ օրը ձվազատում է կատարվում:

Սննդակարգի առանձնահատկությունները

Այս շրջանը բարենպաստ է նիհարելու համար, քանի որ օրգանիզմը տրամադրված է ճարպերի այրմանը: Ճիշտ սնվելու և խելամիտ ֆիզիկական ծանրաբեռնվածության արդյունքն ակնառու կլինի: Ճարպերի այրման հիմնական «վառելանյութը» բարդ ածխաջրերն են, այդ պատճառով էլ ցիկլի այս շրջանում սննդակարգը պետք է ներառի բավարար քանակությամբ ձավարեղեն, ցորենի ամբողջական հատիկներից պատրաստված հաց և նորահաս կարտոֆիլ (խաշած կամ խորոված):

Ներառեք նաև ցինկի պարունակությամբ մթերքներ. այդ միկրոէլեմենտն անհրաժեշտ է հորմոնների սինթեզի համար, այդ թվում նաև սեռական: Մեծ քանակությամբ ցինկ են պարունակում կենդանական ծագման սննդամթերքները՝ ճագարի միս, տավարի լյարդ:

15-23-րդ օրեր

Ձվազատումից հետո, եթե ձվաբջիջը չի բեղմնավորվել, էստրոգենների քանակն զգալիորեն նվազում է: Ֆոլիկուլը, որից դուրս է եկել ձվաբջիջը, վերածվում է գեղձի, որը կոչվում է դեղին մարմին և արտազատում է պրոգեստերոն: Նյութափոխանակությունը դանդաղում է, այդ պատճառով էլ ոչ սպորտային վարժությունները և ոչ էլ դիետաները տեսանելի արդյունք չեն ունենա: Այս շրջանում օրգանիզմում հեղուկ է կուտակվում, ինչն արտահայտվում է այտուցվածությամբ, քաշի մի փոքր ավելացմամբ և առավոտյան աչքերի տակ պարկերի առաջացմամբ: Մաշկը սովորաբար ավելի յուղոտ է դառնում, իսկ դաշտանից օրեր առաջ նրա վրա բշտիկներ կամ տարբեր բորբոքումներ են ի հայտ գալիս:

Սննդակարգի առանձնահատկությունները

Եթե ձեր օրգանիզմում ցայտուն կերպով դրսևորվում են վերոնշյալ ախտանշանները, ապա հրաժարվեք յուղալի մթերքներից, ինչպես նաև ապխտած և աղի (վերջիններս ուժեղացնում են այտուցվածությունը): Ձեր սննդակարգի հիմքը պետք է դառնան ձուն (նախընտրելի է լորի), ձուկը (երկաթով հարուստ սաղմոն), ծովամթերքը (կակղամորթ, ուստրե), կաթնամթերքը, հորթի միսը, լյարդը (տավարի կամ հավի), լոբին, սոյան, ոլոռը: Որպեսզի նվազեցնեք որոշակի սահմանափակումներից առաջացած հոգեբանական լարվածությունը, կարելի է չրեղեն կամ մի փոքր շոկոլադ ուտել:

24-28-րդ օրեր

Դեղին մարմնի ակտիվությունը նվազում է, իսկ դա նշանակում է, որ ընկնում է պրոգեստերոնի մակարդակը: Որոշ կանայք նախադաշտանային նախանշաններ են նկատում՝ կաթնագեղձերի ցավ և տրամադրության փոփոխություն: Հնարավոր է նաև օրգանիզմում կուտակված հեղուկի հետևանքով առաջացած այտուցվածություն:

Սննդակարգի առանձնահատկությունները

Բազմաթիվ կանայք այս շրջանում քաղցրի պահանջ են զգում: Որպեսզի պրոգեստերոնն իրականացնի իր գործառույթը, արյան մեջ գլյուկոզայի քանակը պետք է կայուն լինի: Քաղցրեղենը, անխոս, լավագույն միջոցը չէ արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը բարձրացնելու համար: Նախընտրելի է դրան հասնել բարդ ածխաջրեր պարունակող մթերքների միջոցով՝ ցորենի ամբողջական հատիկներից թխված հաց, շիլաներ, մրգեղեն:

Ավելին, շնորհիվ այսպիսի դիետայի կանանց մեծ մասին հաջողվում է 50%-ով նվազեցնել նախադաշտանային համախտանիշի դրսևորումները, իսկ դեպքերի 10%-ի պարագայում լիովին ազատվել անհարմարությունից: Դյուրագրգռությունը և դեպրեսիվությունը նվազեցնելու համար տարբեր խոտաբույսերից թեյեր խմեք՝ երիցուկի, հազարաթերթիկի, նարգիզի կամ բալասանի: Ավելի լավ կլինի հրաժարվել թունդ թեյից, սուրճից և ոգելից խմիչքներից, քանի որ դրանք կարող են սրել հոգեբանական-հուզական տատանումները:

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ինչ է Կվինկեի այտուցը և ինչպես կանխել այն

Ե՞րբ է անհրաժեշտ շտապ օգնություն կանչել

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Ինչ անել, եթե անընդհատ հոգնածություն եք զգում

Յուրաքանչյուր մարդ ժամանակ առ ժամանակ հոգնում է։

Առողջ սովորություններ

Առողջ սովորություններ

Մեծահասակին անհրաժեշտ է 7-9 ժամ քուն

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Ինչու է սերմնահեղուկը խիտ

Սովորաբար սերմնահեղուկը նման է միատարր հեղուկի՝ կաթնագույն սպիտակից մինչև մոխրագույն-դեղնավուն գույնի, հատուկ հոտով: