Չիչխանի ձեթ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Չիչխանի ձեթ․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Չիչխանը օգտակար նյութերի իսկական շտեմարան է, այդ պատճառով էլ չիչխանի ձեթը դեռևս վաղեմի ժամանակներից օգտագործվում է պաշտոնական և ժողովրդական բժշկության, դեղագործության ու կոսմետոլոգիայի մեջ։ Օգտագործում են նաև խոհանոցում՝ որպես տարբեր աղցանների բաղադրամաս։

Պարունակում է վիտամին А, С, Е, К, F, ինչպես նաև B խմբի վիտամիններ, մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ երկաթ, մագնիում, կալցիում, մոլիբդեն, կրեմնիում, նիկել և այլն։

Պարունակում է նաև օրգանական թթուներ, ֆոսֆոլիպիդներ, ֆիտոստերոլներ, չհագեցած ճարպաթթուներ օմեգա-9, օմեգա-6 և օմեգա-3, ֆլավոնոիդներ, ֆիտոնցիդներ և այլն։

Օգտակար հատկությունները

Ամրացնում է իմունային համակարգը, լավացնում է օրգանիզմի ընդհանուր վիճակը, լրացնում է վիտամինների պակասը։

Լավացնում է անոթների առաձգականությունը, նվազեցնում թրոմբների առաջացման վտանգը, բարենպաստ ազդեցություն ունենում սրտանոթային համակարգի վրա։

Օժտված է հակամանրէային հատկությամբ։

Օգնում է կարգավորել օրգանիզմի ճարպային փոխանակությունը։

Նպաստում է օրգանիզմից ծանր մետաղների աղերի հեռացմանը։

Օգտակար է հղի կանանց։

Կիրառվում է արտաքին օգտագործման համար՝ որպես մաշկի և մազերի որակի լավացման միջոց, օգնում է բուժել մաշկային մի շարք հիվադություններ։

Հակացուցումները

Հակացուցված է անհատական անտանելիության, պանկրեատիտի, սուր խոլեցիստիտի, լյարդի հիվանդությունների, ինչպես նաև լուծի դեպքում։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: