Խնձոր․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Խնձոր․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Խնձորը ամենաօգտակար մրգերից մեկն է և կանխում է բազմաթիվ հիվանդությունների առաջացումը։ Վիտամինային կազմը, կախված խնձորի տեսակից, պահպանման պայմաններից ու ժամկետից, աճման վայրից, տարբեր է լինում։

Պարունակում է վիտամին А, С, Е, B խմբի վիտամիններ, ինչպես նաև բջջանյութ, կրախմալ, պեկտինային նյութեր, շաքար, օրգանական թթուներ (կիտրոնաթթու, խնձորաթթու, գինեթթու և այլն), մակրոտարրեր և միկրոտարրեր՝ երկաթ, կալիում, կալցիում, մանգան, ֆոսֆոր, ֆտոր, վանադիում, բոր, ցինկ և հանքային այլ նյութեր։ Խնձորի կորիզը պարունակում է օգտակար յուղեր, իսկ կեղևը՝ մեծ քանակությամբ ֆլավոնոիդներ։

Կալորիականությունը

100 գրամ խնձորի կալորիականությունը 50 կկալ է։

Օգտակար հատկությունները

Խնձորը կանխում է օնկոլոգիական հիվանդությունների առաջացումը, քանի որ նրանում պարունակվող նյութերն արգելում են աղիների և լյարդի քաղցկեղի բջիջների բազմացումը։ Ընդ որում՝ այդ հարցում ավելի մեծ ազդեցություն ունի խնձորի կեղևը։

Բարենպաստ ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի վրա։

Նպաստում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակի նվազմանը, պաշտպանում է ինֆարկտից, ինսուլտից, աթերոսկլերոզից և սրտանոթային այլ հիվանդություններից։

Խնձորն օգտակար է նաև վահանաձև գեղձի համար, քանի որ կորիզներում մեծ քանակությամբ յոդ է պարունակվում։

Կարգավորում է ստամոքսաղիքային տրակտի աշխատանքը, լավացնում է ախորժակն ու աղիքների միկրոֆլորան, կանխում է փորկապության առաջացումը։

Լավացնում է լյարդի աշխատանքը։

Շատ օգտակար է շնչառական համակարգի համար, նվազեցնում է ասթմայի և բրոնխային-թոքային այլ հիվանդությունների առաջացման վտանգը։

Նվազեցնում է ծխախոտի ծխի վնասակարությունը թոքերի համար, այդ պատճառով էլ ծխող մարդկանց խորհուրդ է տրվում շատ խնձոր ուտել։

Խորհուրդ է տրվում նաև ավելորդ քաշ ունեցող մարդկանց։

Բարենպաստ ազդեցություն են ունենում նաև մաշկի, մազերի ու եղունգների առողջության վրա։

Հակացուցումները

Հարկավոր է միշտ մտքում պահել, որ ամեն բան օգտակար է, եթե պահպանվում է չափի զգացումը։ Խնձորը հակացուցված է խոցային հիվանդություն ունեցող մարդկանց։ Բարձր թթվայնությամբ գաստրիտի դեպքում ավելի լավ է քաղցր խնձոր ուտել։

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: