Եղերդակ (ցիկորիա)․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Եղերդակ (ցիկորիա)․ օգտակար հատկություններն ու հակացուցումները

Եղերդակ (լատ.՝ Cichorium), ճարճատուկ, հնդիպե, ճառճռտուկ, կայծխոտ։ Դեղաբույս է, պարունակում է ինուլին, գլիկոզիդներ, աղաղանյութեր, շաքարներ, թթուներ, վիտամիններ C, B, խեժ և այլն։ Պատրաստուկներն օգտագործում են որպես լեղամուղ (լյարդի, լեղապարկի բորբոքումների), միզամուղ (երիկամների հիվանդությունների) միջոց, նաև փորկապության, ստամոքսաբորբի, շաքարախտի և այլ դեպքերում։ Դալար ընձյուղները, ցողուններն ու տերևներն օգտագործում են սննդի մեջ՝ որպես աղցան, արմատները՝ սուրճին փոխարինող միջոց։ Բուժման նպատակով օգտագործում են ամբողջ բույսը, սակայն հիմնականում՝ արմատը։

Տարածված է Լոռու, Կոտայքի, Վայոց ձորի, Սյունիքի և այլ մարզերում, Երևանի շրջակայքում։ Աճում է չոր մարգագետիններում, ճանապարհների և դաշտերի եզրերին, բնակավայրերի շրջակայքում։

Հոդվածում կխոսենք եղերդակի արմատից պատրաստված ըմպելիքի մասին, որն օգտագործվում է ոչ թե բուժման, այլ խոհարարական նպատակով։ Այդ ըմպելիքը սովորաբար օգտագործում են որպես սուրճի փոխարինիչ։

Եղերդակի կալորիականությունը

Լուծվող եղերդակի 100գրամը 280 կկալ է։ Ցիկորիի մեկ չափաբաժինը սովորաբար 15 կկալ է, իսկ շաքար, կաթ և այլ նյութեր ավելացնելու դեպքում համապատասխանաբար աճում է։

Օգտակար հատկությունները

Եղերդակը վիտամինների և հանքանյութերի հրաշալի աղբյուր է մարդու օրգանիզմի համար։

Անոթալայնիչ միջոց է և օգտակար է անոթների և սրտի մի շարք հիվանդությունների դեպքում, որոնք ուղեկցվում են տախիկարդիայով և իշեմիայով։

Բարենպաստ ազդեցություն է թողնում նյարդային համակարգի վրա, կարգավորում է քունը, թուլացնում լարվածությունը։

Օգնում է կարգավորել մարսողական համակարգի աշխատանքը, լավացնում է նյութափոխանակությունը, նպաստում է օրգանիզմից խարանների ու թույների դուրսբերմանը։

Խորհուրդ է տրվում ավելորդ քաշի դեմ պայքարող մարդկանց։

Թույլատրվում է նաև հղի կանանց, սակայն պետք է նախապես խորհրդակցել բժշկի հետ։

Հակացուցումները

Հակացուցված է երակների վարիկոզ լայնացման և անոթային այլ հիվանդությունների, քրոնիկ հազի, ասթմայի ու բրոնխիտի, ստամոքսաղիքային տրակտի հիվանդությունների սրացման դեպքում։ Խորհուրդ է տրվում չանցնել օրական երկու բաժակի սահմանը։

 

Նյութի կազմումը՝ www.sotskiy.am

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Ի՞նչ կպատահի, եթե թթված կաթ կամ ժամկետանց կեֆիր խմեք

Թարմ կաթը գործնականում զերծ է բակտերիաներից

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Աղիքների համար օգտակար 10 մթերքներ

Նստակյաց ապրելակերպը և ոչ ճիշտ սննդակարգը հաճախ բացասաբար են անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա: Կարող եք բարելավել իրավիճակը՝ փոփոխելով ձեր սննդակարգը

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Սննդակարգը փորկապության դեպքում. օգտակար և վնասակար մթերքները

Փորկապությունը տարածված խանգարում է, որը նկատվում է բոլոր տարիքային խմբերի տղամարդկանց ու կանանց մոտ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Ինչո՞ւ և որքա՞ն ուտել հացահատիկի թեփ

Թեփը ստանալու համար մանրացնում են հացահատիկը։ Այն ներառում է վիտամիններ՝ PP, B1, B2, E, երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, կալիում և այլ օգտակար հանքային տարրեր: